smietan66

 
Rejestracja: 2008-10-01
Punkty157więcej
Następny poziom: 
Ilość potrzebnych punktów: 43
Ostatnia gra
Bilard 8 - 2009

Bilard 8 - 2009

Bilard 8 - 2009
8 lat 280 dni temu

Voi-au-vent z kurczakiem i pieczarkami:)

Voi-au-vent z kurczakiem i pieczarkami:)

skladniki:

ciasto fracuskie (najlepiej jekupic, przygotowanie jest troche czasochlonne,chyba ze bardzo chce sie..:)

2 piersi z kurczaka

srednia marchewka

pietruszka

1/3 selera

1/3 pora

20 dag pieczarek

1/2 cebuli

5 dag zoltego sera

5 dag masla

lyzka mąki

sól, pieprz,

przyprawa curry

natka pietruszki

kminek lub sezam

Z ciasta francuskiego wycinamy krazki o srednicy ok 7cm.(forma moze nam posluzyc jakas miseczka) Z 2/3 krazkow wycinamy srodek, aby nam powstaly pierscienie o szerokosci ok 2cm.

Duze krazki smarujemy bialkiem i nakladamy jeden pierscien a nastepnie znow smarujemy bialkiem i nakladamy drugi pierscien ktory rowniez smarujemy, polowe malych krazkow powstalych po wycieciu pierscieni posypujemy kminkiem lub sezamem w zaleznosci od smaku:)Calosc ukladamy na blasze wyscielona pergaminem i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku na zloty kolor:) z krazkow i pierscieni powinny nam wyrosnac  kubeczki:)a z malych kulki:)

Mieso myjemy i zalewamy woda dodajemy obrane,oplukne i pokrojone warzywa, wsypujemy sol i gotujemy do miekkosci po czym wyjmujemy mieso z "rosolu" i przestudzone drobno siekamy.

Pieczarki dokladnie oczyszczamy, pluczemy i drobno posiekane dusimy na 1/2 masla z drobno posiekana cebulka doprawiamy sol i pieprzem.

Na patelni rozpuszczamy resztke masla, mieszamy z maka i rozprowadzamy zimnym wywarem pozostalym po gotowaniu kurczaka i jarzyn i gotujemy stale mieszajac

gdy zdejmiemy z ognia dosypujemy strarty zolty ser do sosu, przyprawimy odrobina curry

do gotowego sosu wkladamy mieso pieczarki i mieszamy to wszystko.

Upieczone wczesniej ciasto podgrzewamy w piekarniku i napelniamy goracym nadzieniem, przyzdabiamy zielenina a na wierzch kladziemy maly krazek posypany wczesniej kminkiem lub sezamem

ukladamy na talezu i odrazu podajemy gdyz Ciasto szybko rozmieka...

Zycze Smacznego:)


Kurczak w sosie orzechowo-truflowym:)

Kurczak w sosie orzechowo-truflowym:)

skladniki:

1 piers z kurczaka

1 mała cebula

50 g orzechów włoskich

5 suszonych pomidorów

oliwa truflowa

200 ml śmietanki

36% oliwa z oliwek

sól, pieprz

10 ml białego wina

Piers z kurczaka przesmazamy na zloty kolor na oliwie z oliwek, odstawiamy w cieple miejsce, na tym samym tluszczu przesmazamy cebulke pokrojona w piorka dodajemy pomidory pociete w paski i posiekane orzechy, calosc zalewamy winem i musimy je odparowac..pozniej dolewamy smietanke i redukujemy do 1/2 obietnosci, powinna zgestniec, odstawiamy na bok doprawiamy do smaku sola i pieprzem i dolewamy odrobine oliwy tuflowej. kurczaka kroimy i ukladamy na talerzu calosc polewamy sosem i voila mamy gotowa potrawe:) najlepiej podawac ja z jakimis warzywkami typu szparagi zielone lub brokuły:) ewentualnie ryz, lub puree:)